poniedziałek, 16 lipca 2012

Rustykalna tarta z nektarynką, truskawką i rozmarynem

Coś mi się wydaje, że ta tarta stanie się moim signature dish :). Wszystko w niej jest boskie: świeże owoce, super ciasto i połączenie ziół z owocami (w oryginale należy dodać tymianek, który zastąpiłem rozmarynem ). Tylko proszę mi tu nie zaślinić wszystkiego :P.
Ps. Nadal walczę z wyglądem bloga. Wiem, że jest brzydko i chcę to zmienić :) . 

Przepis z książki "How to cook like a Top Chef"


Składniki:
Ciasto:
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki zimnej wody
szklanka masła (225g)
2 szklanki mąki

2 łyżki oleju
ok. 10 nektarynek, obranych i pokrojonych w 1cm kawałki
2 łyżki masła
szklanka śliwek, bez pestek
szklanka wiśni lub czereśni, bez pestek
3 gałązki rozmarynu
pół szklanki cukru brązowego (zmieszałem pół na pół z białym)
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki wody
2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi
2 łyżki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem)
4 szklanki truskawek, pokrojonych w ćwiartkę

Krem cytrynowo-rozmarynowy:
szklanka śmietany 30-36%
1/4 szklanki jogurtu
3 łyżki cukru
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
łyżeczka posiekanego rozmarynu

2 jajka zmieszane z 1 łyżką wody do posmarowania ciasta
2 łyżki cukru

Dodać do 1/3 szklanki wody łyżkę cukru i łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić do lodówki.
Pokroić masło w małe kostki i wrzucić do miski, dodać mąkę. Masło rozetrzeć z mąką ( można użyć miksera, będzie o wiele szybciej, mój niestety zepsuł się) i stopniowo dodawać zimną wodę. Jeżeli ciasto będzie się lepić, należy dosypać mąki. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 min.

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej na średnim płomieniu. Wrzucić nektarynki i masło, następnie śliwki, wiśnie, rozmaryn, cukier i sól, wymieszać. W małej misce wymieszać wodę, mąkę kukurydzianą i ekstrakt waniliowy, wlać do garnka. Owoce zagotować, aby mąka kukurydziana zgęstniała, zdjąć z ognia, dodać truskawki i wystudzić,

Krem: 
Ubić śmietanę mikserem lub trzepaczką, delikatnie wmieszać jogurt. Dodać cukier, skórkę z cytryny i rozmaryn. Odstawić do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 190oC

Ciasto można podzielić na 4 części albo zrobić jedną supertartę :)
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm ( dla mniejszych tart należy wyciąć koło o średnicy 15cm). Przełożyć ciasto na blachę i wyłożyć owoce i złożyć brzegi nakładając je na siebie :). Posmarować ciasto jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 18 min, aż brzegi staną się złociste., podawać z kremem.
W czereśniowym raju

2 komentarze:

  1. ten rozmaryn.. świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rozmaryn! W połączeniu z owocami próbowałam dotychczas jagodami, ale truskawki i nektarynki zapowiadają się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń