Ps. Nadal walczę z wyglądem bloga. Wiem, że jest brzydko i chcę to zmienić :) .
Przepis z książki "How to cook like a Top Chef"
Składniki:
Ciasto:
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki zimnej wody
szklanka masła (225g)
2 szklanki mąki
2 łyżki oleju
ok. 10 nektarynek, obranych i pokrojonych w 1cm kawałki
2 łyżki masła
szklanka śliwek, bez pestek
szklanka wiśni lub czereśni, bez pestek
3 gałązki rozmarynu
pół szklanki cukru brązowego (zmieszałem pół na pół z białym)
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki wody
2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi
2 łyżki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem)
4 szklanki truskawek, pokrojonych w ćwiartkę
Krem cytrynowo-rozmarynowy:
szklanka śmietany 30-36%
1/4 szklanki jogurtu
3 łyżki cukru
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
łyżeczka posiekanego rozmarynu
2 jajka zmieszane z 1 łyżką wody do posmarowania ciasta
2 łyżki cukru
Dodać do 1/3 szklanki wody łyżkę cukru i łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić do lodówki.
Pokroić masło w małe kostki i wrzucić do miski, dodać mąkę. Masło rozetrzeć z mąką ( można użyć miksera, będzie o wiele szybciej, mój niestety zepsuł się) i stopniowo dodawać zimną wodę. Jeżeli ciasto będzie się lepić, należy dosypać mąki. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 min.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej na średnim płomieniu. Wrzucić nektarynki i masło, następnie śliwki, wiśnie, rozmaryn, cukier i sól, wymieszać. W małej misce wymieszać wodę, mąkę kukurydzianą i ekstrakt waniliowy, wlać do garnka. Owoce zagotować, aby mąka kukurydziana zgęstniała, zdjąć z ognia, dodać truskawki i wystudzić,
Krem:
Ubić śmietanę mikserem lub trzepaczką, delikatnie wmieszać jogurt. Dodać cukier, skórkę z cytryny i rozmaryn. Odstawić do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 190oC
Ciasto można podzielić na 4 części albo zrobić jedną supertartę :)
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm ( dla mniejszych tart należy wyciąć koło o średnicy 15cm). Przełożyć ciasto na blachę i wyłożyć owoce i złożyć brzegi nakładając je na siebie :). Posmarować ciasto jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 18 min, aż brzegi staną się złociste., podawać z kremem.
ten rozmaryn.. świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńUwielbiam rozmaryn! W połączeniu z owocami próbowałam dotychczas jagodami, ale truskawki i nektarynki zapowiadają się ciekawie :)
OdpowiedzUsuń