wtorek, 11 października 2011

Cannelloni ze szpinakiem i orzechami włoskimi

Zmodyfikowany przepis ze strony Food&Wine. Po średnio udanych ravioli ze szpinakiem ( wina leżała po mojej stronie, gdyż nie mogłem rozwałkować ciasta bez maszynki) nadal miałem ochotę na makaron. Pomimo dużej ilości składników, przepis jest naprawdę prosty, a cannelloni wychodzą przepyszne. Z podanego przepisu wyszło mi 16 małych rurek.


Cannelloni ze szpinakiem i orzechami włoskimi

2łyżki oliwy
1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka cukru
sól i pieprz
1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanki sosu pomidorowego( można użyć pasty pomidorowej, ja znalazłem taki)
1/4 szklanki wody

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pół pokrojonej cebuli i smażyć na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru. Dodać oregano, cukier, szczyptę soli i pieprzu, dusić na małym ogniu przez ok. minutę. Dodać wino i znowu trochę poddusić, dodać sos pomidorowy i wodę. Gotować na średnim ogniu, aż sos trochę zgęstnieje.

2 łyżki masła
1/8 szklanki mąki( ok. 20g)
400ml mleka
1/4 szklanki startego sera
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki soli

Roztopić masło w średniej wielkości rondlu, dodać połowę pozostałej cebuli i smażyć 4 min, aż się zeszkli. Dodać mąkę i mieszać do czasu, aż składniki się połączą, wtedy dodać stopniowo mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Odstawić do wystygnięcia

500g szpinaku 
2 ząbki czosnku
1/8 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/4 szklanki startego sera

Rozgrzać dużą patelnię, wrzucić szpinak i dusić pod przykryciem, aż zwiędnie. Szpinak odcisnąć z nadmiaru wody( ja swój przydusiłem łopatką na patelni :) ) i drobno pokroić.
Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i wrzucić drobno pokrojony czosnek, smażyć 30s i wrzucić pozostałą cebulę. Dodać szpinak i smażyć ok. 2 min. Zdjąć z ognia i dodać pół szklanki białego sosu, sera, orzechów i po łyżeczce soli i pieprzu.

Rurki napełniać szpinakiem ( pomogłem sobie upychając nadzienie patyczkiem) i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem pomidorowym, a na to sos biały i starty ser.
Piec w 200 stopniach przez 25 min, aż ser zrumieni się.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz