poniedziałek, 10 października 2011

Tosty ziemniaczane

Wariacja na temat tostów. Tosty idealne na śniadanie, smakują wybornie z jajkiem na wierzchu :).


Tosty ziemniaczane

/przepis kuchni brytyjskiej/
675g  obranych ziemniaków
25g masła
175g mąki
szczypta soli

Ziemniaki ugotować w dużym garnku na średnim ogniu, aż będą miękkie. Odcedzić i znowu postawić na małym ogniu na kilka minut, aby wyschły.

Ziemniaki rozgnieść, dodać masło i sól, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Masę przełożyć do dużej miski lub od razu na stolnicę i stopniowo dodawać mąkę. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok.1cm i pokroić w trójkąty, smażyć na małym ogniu 3 min z każdej strony. Podawać na ciepło.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. REWELACJA! Z dotychczasowych przepisów ten jest moim zdaniem najfantastyczniejszy! To wariacja na temat kopytek:) Poza tym uwielbiam ziemniaki! Na bank zrobię sobie takie tosty! Powodzenia w konkursie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, to śniadanie dla mnie, bez wersji light, musli i dietetycznych jogurtów, same konkrety!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki :), nie sądziłem, że przepis może się spodobać, ale chyba trochę się pomyliłem :P. Dla mnie śniadanie jest raczej ważniejszym posiłkiem, dlatego nie może być aż tak dietetyczne.

    OdpowiedzUsuń