Tosty ziemniaczane
/przepis kuchni brytyjskiej/
675g obranych ziemniaków
25g masła
175g mąki
szczypta soli
Ziemniaki ugotować w dużym garnku na średnim ogniu, aż będą miękkie. Odcedzić i znowu postawić na małym ogniu na kilka minut, aby wyschły.
Ziemniaki rozgnieść, dodać masło i sól, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Masę przełożyć do dużej miski lub od razu na stolnicę i stopniowo dodawać mąkę. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok.1cm i pokroić w trójkąty, smażyć na małym ogniu 3 min z każdej strony. Podawać na ciepło.
Smacznego :)
REWELACJA! Z dotychczasowych przepisów ten jest moim zdaniem najfantastyczniejszy! To wariacja na temat kopytek:) Poza tym uwielbiam ziemniaki! Na bank zrobię sobie takie tosty! Powodzenia w konkursie;)
OdpowiedzUsuńOoo, to śniadanie dla mnie, bez wersji light, musli i dietetycznych jogurtów, same konkrety!
OdpowiedzUsuńDzięki :), nie sądziłem, że przepis może się spodobać, ale chyba trochę się pomyliłem :P. Dla mnie śniadanie jest raczej ważniejszym posiłkiem, dlatego nie może być aż tak dietetyczne.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.polkazprzyprawami.blox.pl