Ciasto świerszcz
- 300g ciastek czekoladowych z nadzieniem( użyłem hitów)
- 50g czekolady połamanej na kawałki
- 50g masła w temperaturze pokojowej ( ja o tym zapomniałem i przez to blender szalał :) )
Nadzienie
- 150g pianek marshmallow, najlepiej w kolorze białym
- 125 ml mleka
- 60 ml likieru miętowego( ponieważ nie mogłem go dostać, użyłem 60ml syropu miętowego i 60 ml wódki)
- 375 ml śmietany 36%
Masę piankową przelać do innego naczynia, dodać likier, zamieszać i lekko wystudzić.
Śmietanę ubić mikserem do momentu, aż lekko zgęstnieje tzn. będzie lekko opadać z łyżki. Dodać wystudzoną masę piankową i wymieszać łyżka albo łopatką.
Wszystko przelać na schłodzony spód i wyrównać. Ciasto powinno odstać w lodówce min. 4h, aby żelatyna z pianek związała masę.
super jest to ciasto! tez mi się spodobało na 'moich wypiekach'. Fajnie wykombinowałeś jak zastąpić likier miętowy :)
OdpowiedzUsuńDzięki za pierwszy komentarz, jest mi niezmiernie miło :)
OdpowiedzUsuńJa również widziałam to ciasto na "Moich wypiekach", teraz przypadkiem natrafiłam na Twój blog i widzę je u Ciebie.
OdpowiedzUsuńNabieram na nie coraz większej ochoty. :) Poza tym, lubię takie ciasta bez pieczenia.