piątek, 7 października 2011

Ciasto świerszcz

Tak bardzo spodobał mi się wpis Doroty na mojewypieki, że sam musiałem wypróbować to niezwykłe ciasto. Podoba mi się, że w środku znajdziemy kilka %, dzięki czemu ciasto zyskuje niepowtarzalny smak. Deser szybki, bez pieczenia, ale musi swoje odstać w lodówce.

Ciasto świerszcz


  • 300g ciastek czekoladowych z nadzieniem( użyłem hitów)
  • 50g czekolady połamanej na kawałki
  • 50g masła w temperaturze pokojowej ( ja o tym zapomniałem i przez to blender szalał :) )
Wszystkie składniki włożyć do malaksera  i zmiksować na mokry piasek, masą wyłożyć formę ( u mnie forma do tarty 30cm) i docisnąć, włożyć do lodówki.


Nadzienie

  • 150g pianek marshmallow, najlepiej w kolorze białym
  • 125 ml mleka 
  • 60 ml likieru miętowego( ponieważ nie mogłem go dostać, użyłem 60ml syropu miętowego i 60 ml wódki)
  • 375 ml śmietany 36%
Pianki i mleko włożyć do garnka z grubym dnem, podgrzać na najmniejszym ogniu mieszając aż do rozpuszczenia pianek, należy pilnować, aby masa nie zagotowała się.
Masę piankową przelać do innego naczynia, dodać likier, zamieszać i lekko wystudzić.


Śmietanę ubić mikserem do momentu, aż lekko zgęstnieje tzn. będzie lekko opadać z łyżki. Dodać wystudzoną masę piankową i wymieszać łyżka albo łopatką.
Wszystko przelać na schłodzony spód i wyrównać. Ciasto powinno odstać w lodówce min. 4h, aby żelatyna z pianek związała masę.

3 komentarze:

  1. super jest to ciasto! tez mi się spodobało na 'moich wypiekach'. Fajnie wykombinowałeś jak zastąpić likier miętowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za pierwszy komentarz, jest mi niezmiernie miło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również widziałam to ciasto na "Moich wypiekach", teraz przypadkiem natrafiłam na Twój blog i widzę je u Ciebie.
    Nabieram na nie coraz większej ochoty. :) Poza tym, lubię takie ciasta bez pieczenia.

    OdpowiedzUsuń