wtorek, 25 października 2011

Piekielna pasta puttanesca

W jeszcze świeżej książce Sophie Dahl odkryłem całkiem prosty przepis na makaron, postanowiłem zmodyfikować go po swojemu i dodać mu przysłowiowego kopa :).
Piekielna pasta puttanesca
zmodyfikowany przepis z książki Sophie Dahl

pół opakowanie ( ok.200g) makaronu ( wybrałem spaghetti z  mąki pełnoziarnistej)

3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
świeża czerwona papryczka bez pestek
puszka krojonych pomidorów ( u mnie z chili :) ), odsączonych
4 fileciki anchois
1/2 łyżeczki brązowego cukru ( można zastąpić białym)
75g oliwek bez pestek


Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażyć czosnek z chili, aż się zeszklą. Dodać pomidory i dusić na małym ogniu. W misce utrzeć widelcem anchois z pozostałą łyżką oliwy na pastę. Dodać  pastę i cukier do sosu i dusić przez ok. 10 min, aż zgęstnieje. Dodać oliwki.

Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Wymieszać z sosem i podawać z gałązką rozmarynu na wierzchu. 

3 komentarze: