poniedziałek, 27 lutego 2012

Makaroniki z apple curd

Znalazłem świetny przepis na alternatywę dla lemon curd. Jest tani i równie smaczny, a w połączenie z makaronikami z kotlet.tv smakuje po prostu bosko :) (moje wyszły popękane, ale dla mnie to bez różnicy) .


Makaroniki z apple curd


Makaroniki
3 białka ( najlepsze są pozostawione w temp. pokojowej przez 24h )
30g cukru
210g cukru pudru
110g zmielonych migdałów ( mogą być ze skórką, po co się przemęczać :P )
1/2 łyżeczki wody

Ubić białka ze zwykłym cukrem, następnie dodać cukier puder, drobno zmielone migdały (to ważne, nie zmieliłem ich dość drobno i szpryca się zatykała) i wodę, wymieszać.
Przy pomocy szprycy lub łyżki nałożyć masę w formie 2cm kół (nie można przesadzić, bo posklejają się ), odstawić na 15 min.
Piec w 160 C ( 150 C termoobieg ) przez 12-15 min, aż nabiorą ładnego koloru :).

Apple curd
500g jabłek
75g cukru
60ml oleju lub masła
ok. 3 łyżki wody

Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Do garnka wrzucić jabłka, wodę i cukier, gotować na małym ogniu, aż jabłka zmiękną/ rozpadną się. Zmiksować blenderem, dodać olej.




1 komentarz:

  1. apple curd? jeszcze o tym nie słyszałam, a musi być dobre. Nie wapię, że smakowały :)

    OdpowiedzUsuń