czwartek, 16 lutego 2012

Tajskie placki z kurczaka

Cześć wszystkim, wracam po dłuugiej przerwie spowodowanej 3x B - brak czasu, brak chęci i brak pieniędzy.
Muszę się pochwalić, że moja pierwsza sesja już za mną ( nigdy więcej anatomii, a przynajmniej nie w tak skoncentrowanej dawce :) ).


Dziś na obiad proponuję wschodnie placuszki z kurczaka,  miła odmiana dla pana mielonego :) .

Tajskie placki z kurczaka
przepis ze strony BBC Good Food

2 piersi z kurczaka 
3 ząbki czosnku
2-3 cm korzenia imbiru
1 cebula
3 łyżki sosu sojowego
łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (opcjonalnie) 
4 łyżki świeżej kolendry (użyłem suszonej)
1-2 papryczki chilli
pieprz
olej do smażenia

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, z gotowej masy lepimy ręką lub łyżka placki i smażymy na patelni na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru, ok. 4-5 min.
Podawać z ryżem z curry polane słodkim sosem chilli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz