Muszę się pochwalić, że moja pierwsza sesja już za mną ( nigdy więcej anatomii, a przynajmniej nie w tak skoncentrowanej dawce :) ).
Dziś na obiad proponuję wschodnie placuszki z kurczaka, miła odmiana dla pana mielonego :) .
Tajskie placki z kurczaka
przepis ze strony BBC Good Food
2 piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
2-3 cm korzenia imbiru
1 cebula
3 łyżki sosu sojowego
łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
4 łyżki świeżej kolendry (użyłem suszonej)
1-2 papryczki chilli
pieprz
olej do smażenia
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, z gotowej masy lepimy ręką lub łyżka placki i smażymy na patelni na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru, ok. 4-5 min.
Podawać z ryżem z curry polane słodkim sosem chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz