czwartek, 27 lutego 2014

Pączki grejpfrutowe

Oto moja propozycja na tłusty czwartek :). Pączki po usmażeniu są lekkie i chrupiące, a nadzienie z grejpfrutem przepyszne. Nadzienie podobne jest do lemon curd, więc chyba wszystkim zasmakuje :).
Zapraszam również na nowo załozony fan page na facebook'u oraz na Instagramie :)


Pączki grejpfrutowe
przepis z tej strony


Ciasto:
szklanka ciepłej wody
13 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżki drożdży instant
4 i 1/4 szklanki mąki
2 jajka
60 g rozpuszczonego masła
70 g cukru
1,5 łyżeczki soli

Grapefruit Curd:
szklanka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta (ok. 1,5 grejpfruta)
2/3 szklanki cukru (można dodać mniej, gdy grejpfrut jest słodki)
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 żółtka
2 jajka
szczypta soli
1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1/8 łyżeczki cukru waniliowego)
1,5 łyżki zimnego masła

Połączyć ciepłą wodę, drożdże i szczyptę cukru w dużej misce i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Dodać szklankę mąki i wymieszać, ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Dodać jajka, cukier, sól i rozpuszczone masło, wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę i wymieszać do połączenia, następnie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat ( ja nie wyjmowałem ciasta i wyrobiłem je w misce) i zagnieść ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Ciasto jest klejące, ale lepiej nie dodawać zbyt dużo mąki.. Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (około godziny). W tym czasie przygotować krem grejpfrutowy.

Sok z grejpfruta, cukier (również cukier waniliowy, jeśli nie mamy ekstraktu), mąkę kukurydzianą, jajka i żółtka oraz sól umieścić w małym garnku i wymieszać. Garnek ustawić na małym ogniu, mieszankę podgrzewać, aż pojawią się pierwsze bąbelki, sygnalizujące, że mieszanka zagotowała się. Gotować jeszcze ok. 2 minuty. Garnek zestawić z ognia i dodać masło i ekstrakt. Krem przecedzić przez drobne sitko, aby pozbyć się grudek i odstawić do ostudzenia.

Ciasto wyjąć z miski na posypany mąką blat, gdy podwoi swoją objętość. Wałkiem lub ręką lekko wysmarowaną olejem rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5 cm i wykrawać szklanką koła. Placki przykryć ścierką i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Na rozgrzany olej kłaść placki i smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu osuszyć na papierowym ręczniku. Gdy pączki ostygnąć nadziać je kremem (najlepiej użyć do tego strzykawki, ale można wykorzystać też rękaw cukierniczy, robimy wtedy małą dziurę w pączku nożem). Na końcu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !
Tłusty czwartek 2014 Bardzo Tłusty Czwartek 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz