Sernik czekoladowy
przepis z książki Gü Chocolate Cookbook
Spód:
225g ciastek owsianych (nie muszą być digestive)
3 łyżki kakao
110 g rozpuszczonego masła
125 g ciemnej czekolady o zawartości ok 60 -70% miazgi kakaowej, połamanej na małe kawałki
300 ml śmietany kremówki
350 g serka kremowego, podobnego do philadelphi, użyłem "Twój Smak" od Piątnicy, a następnym razem "Delicate" z Biedronki (product placement tylko przypadkowo :) )
130 g cukru
jajko, lekko roztrzepane
2 łyżki mąki kukurydzianej
Rozgrzać piekarnik do 130 oC. Ciastka rozkruszyć w mikserze lub ręcznie, zawinięte w ściereczkę lub plastikowy worek, a następnie wrzucić do miski, dodać kakao i roztopione masło, masa powinna w konsystencji przypominać mokry piasek. Masę przełożyć do foremki i łyżką lub małą miseczką przycisnąć ciastka do formy.
Do garnka przelać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Ser, cukier, jajko i mąkę wrzucić do miski, ustawionej na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszać mikserem lub trzepaczką przez 8 - 10 minut, aż masa stanie się puszysta i gładka. Do sera dodać roztopioną czekoladę, wymieszać i wylać na ciastka.
Piec przez 25 - 35 minut lub do momentu, gdy boki sernika będą już wypieczone, a środek przypominał konsystencją mus. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i schłodzić w piekarniku przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Sernik pokroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.
Jeżeli ktoś wypróbuje przepis, niech pochwali się w komentarzu, najlepiej ze zdjęciem :))
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną ostatnio sernik czekoladowy :)
Pochwal się jak zrobisz swój :)
Usuń