poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Mini crumble z brzoskwinią


Wreszcie mam coś fajnego do pokazania ;) . Ostatnio znalazłem w Lidlu gotowe ciasto drożdżowe, wcześniej szukałem czegoś na crumble i od razu wiedziałem co z tego zrobię :P. Do crumble można wrzucić wszytko, co mamy pod ręką: bakalie, żurawinę, orzechy, skórkę z cytrusów. Nie trzeba trzymać się sztywno przepisu. Z podanych składników wychodzi ok. 12 sztuk.


Mini crumble z brzoskwinią


crumble od Nigelli

gotowe ciasto drożdżowe (ok. 300g)

110g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
50g płatków owsianych
50g migdałów w płatkach
75g cukru (nie musi być biały)
1 - 2 brzoskwinie lub nektarynki
ok. 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Ciasto pociąć w kwadraty i wypełnić foremki na muffiny albo cupcakes. 
Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w plastry, ułożyć w foremce i skropić ekstraktem waniliowym (można polać jakimś innym alkoholem, zapewniam że wyjdzie równie dobre :) ).

Crumble:
Do miski  wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wrzucić masło i rozetrzeć w palcach do wielkości ziarnka grochu (lepiej zrobić to szybko, gdyż nie chcemy żeby masło się rozpuściło). Dodać płatki owsiane, migdały i cukier.
Posypać obficie brzoskwinie, piec w 200C, aż posypka przybierze złoty kolor.
Smacznego :)

Ps. Właśnie siedzi w piekarniku (zdjęcie jeszcze w fazie under construction :P )




1 komentarz: