Wracam, gdyż zmotywował mnie ostatni wykład Ilony Patro na Network Session, dziękuję !
Dzisiaj prosto i szybko, pudding na parze :)
Świetnie pasuje do niego sos karmelowy lub jakieś ciastko, tym razem nie zdążyłem i jest bez :)
Przepis na 6 sztuk
Pudding na parze
szklanka mleka
3 jajka
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
Na pokrywce od garnka lub głębokiej patelni zawiązujemy kuchenną szmatkę, aby skroplona woda nie dostała się do naszego puddingu. Do garnka nalewamy wody do wysokości ok. 2 cm i wstawiamy na średni ogień.
Jajka mieszamy dokładnie z cukrem, następnie dodajemy mleko i wanilię. Przygotowaną masę wlewamy do foremek ( w moim przypadku była to forma do muffinów, polecam najpierw włożyć formę do wody, a następnie nalać masę, inaczej trudno będzie przetransportować foremkę :) ).
Nakładamy pokrywkę i parujemy przez 10 min.
Mniami, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj było :). Szkoda mi tylko, że karmelu nie zrobiłem :).
OdpowiedzUsuń