sobota, 25 maja 2013

Wracam ! - Pudding na parze

Po różnego rodzaju perturbacjach w życiu, wracam ! Muszę się przyznać, iż mam dużo zdjęć świetnych potraw, które czekało i czekało, postaram się odkopać przepisy i wrzucę :)
Wracam, gdyż zmotywował mnie ostatni wykład Ilony Patro na Network Session, dziękuję !

Dzisiaj prosto i szybko, pudding na parze :)
Świetnie pasuje do niego sos karmelowy lub jakieś ciastko, tym razem nie zdążyłem i jest bez :)
Przepis na 6 sztuk


Pudding na parze



przepis pochodzi ze strony justonecookbook.com

szklanka mleka
3 jajka
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego

Na pokrywce od garnka lub głębokiej patelni zawiązujemy kuchenną szmatkę, aby skroplona woda nie dostała się do naszego puddingu. Do garnka nalewamy wody do wysokości ok. 2 cm i wstawiamy na średni ogień.
Jajka mieszamy dokładnie z cukrem, następnie dodajemy mleko i wanilię. Przygotowaną masę  wlewamy do foremek ( w moim przypadku była to forma do muffinów, polecam najpierw włożyć formę do wody, a następnie nalać masę, inaczej trudno będzie przetransportować foremkę :) ).
Nakładamy pokrywkę i parujemy przez 10 min.


2 komentarze: