poniedziałek, 27 maja 2013

Kurczak generała Tso



Ten kurczak ma coś w sobie, jest szybki, prosty w wykonaniu i niskokaloryczny, a za słodko - pikantny sos można się pokroić :)

Kurczak generała Tso

szklanka ryżu
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
500g fasolki szparagowej
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
3 łyżki brązowego cukru ( użyłem pół na pół z białym)
2 łyżki Maggi
pół łyżeczki papryki chilli
2 białka
500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kawałki
olej do smażenia
sól i pieprz

Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu, w międzyczasie w dużej misce wymieszać łyżkę mąki kukurydzianej z 1/2 szklanki zimnej wody, dodać fasolkę, paprykę, imbir, czosnek, cukier, Maggi, wymieszać i odstawić.
W następnej misce wymieszać białka z pozostałą mąką, 1/4 łyżeczką pieprzu i 1/2 łyżeczki soli, dodać kurczaka i wymieszać, aby kawałki się obtoczyły
Na dużej patelni.rozgrzać łyżkę oleju na średnim ogniu i wrzucić kurczaka. Smażyć ok. 6 minut, aż nabierze złotego koloru, przełożyć na talerz.
Wrzucić fasolkę na patelnię i gotować pod przykryciem ok. 3 min, aż fasolka będzie miękka, lecz aby nadal lekko chrupała :) , a sos zgęstnieje, dodać kurczaka i wymieszać go z fasolką.
Podawać z ryżem :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz