Muszę poeksperymentować, póki sezon jest, bo tarta wyszła świetna :).
Rustykalna tarta z rabarbarem
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
220g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki
1/4 -1/2 szklanki lodowatej wody
1/4 szklanki mąki + trochę do wałkowania
0,5 kg rabarbaru pokrojonego na 1 cm kawałki
sok z połowy cytryny (użyłem soku z 1/4 pomarańczy)
3/4 szklanki cukru
szczypta soli, cynamonu i gałki muszkatołowej
1 jajko
cukier do posypania
łyżka masła
Ciasto:
Do robota kuchennego lub blendera (ciasto można też wyrobić w misce) wrzucić mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier i sól, włączyć na chwilę, aby połączyć składniki. Dodać masło, miksować, aż masa przypominać będzie gruby piach, stopniowo dolewać wody, aż ciasto będzie odchodzić od miski, ale żeby nie było zbyt mokre. Wyrobić chwilę ręką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na przynajmniej jedną godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180°C, wyłożyć blachę papierem do
pieczenia i odstawić.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na 0,5 cm, ale nie
powinno być większe niż blacha.
Do miski wrzucić rabarbar i sok, wymieszać, dodać mąkę,
cukier, sól i przyprawy.
Na środek rozwałkowanego ciasta nałożyć rabarbar i zlepić
brzegi. Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem, a na środek
położyć pokrojone masło.
Piec ok. 50 min lub gdy ciasto nabierze złocisto - brązowego
koloru. Odstawić do
ostygnięcia.
Smacznego
:)
:) przepyszna!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mogę przesyłać zapachów, pachniała obłędnie :)
OdpowiedzUsuń