poniedziałek, 3 lutego 2014

Tarta czekoladowa doskonała

Jeśli tytuł przepisu w książce podkreśla doskonałość w nazwie to zazwyczaj jest to forma na wyrost. W tym przypadku autor książki nie mylił się, ta tarta jest w istocie doskonała i zniewalająca :) .


Doskonała tarta czekoladowa
przepis z książki Gü Chocolate Cookbook

Ciasto:
150 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka kakao
100 g cukru pudru
1 jajko


280 g ciemnej czekolady o zawartości ok 60 -70% miazgi kakaowej, połamanej na małe kawałki
230 ml śmietany kremówki 36%
140 ml mleka
2 jajka
100 g cukru

Ciasto:
Do dużej miski przesiać połowę mąki, dodać szczyptę soli i masło, wymieszać i dodać przesiane kakao, cukier puder i pozostałą mąkę. Mieszankę rozetrzeć w palcach do uzyskania cząstek wielkości okruchów chleba. Dodać lekko ubite jajko i wyrobić ciasto (nie za długo, gdyż będzie twarde, a podczas pieczenia będzie się kurczyć). Owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 170 oC. Posmarować masłem foremkę na tartę (jeżeli mamy foremkę nieprzywierającą np. silikonową, to krok ten można pominąć). Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, podsypując wcześniej mąką. Ciasto przełożyć do foremki, ewentualne dziury zalepić :). Ciasto nakłuć widelcem, a na wierzch ułożyć folię aluminiową z grochem, ryżem lub innym obciążnikiem. Piec 10-15 min z obciążeniem, sprawdzając czy ciasto jest już suche pod folią. Następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 min lub gdy ciasto będzie już suche, ale nie spalone. Ciasto wyjąć, a temperaturę zmniejszyć do 110 oC.

Czekoladę, śmietanę i mleko umieścić w garnku z grubym dnem, całość zagotować i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Jajka i cukier włożyć do dużej miski i umieścić na garnku z gotującą się wodą, ubić mikserem, ale tylko do momentu, aż masa ociepli się. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez 8 - 10 minut, aby napowietrzyć ją (jest to klasyczne "zabajone). Z pomocą łopatki połączyć stopniowo masę jajeczną z czekoladą. Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy z upieczonym ciastem i piec przez 9 - 11 minut, do momentu, gdy masa jest upieczona, ale nie jest jeszcze sztywna. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, jest miękkie i rozpływa się w ustach.

Smacznego !



2 komentarze: